HR-HONDEN & de muilkorf. Ja het is de discussie van de dag. Nou ja voor mij al ruim een jaar. Maar nu is het dan uiteindelijk echt zover.

Er is een ‘nieuwe raad’ ontstaan, Raad van Dierenaangelegenheden. Zij hebben een advies gegeven aan het Kabinet over de zogeheten ‘Hoog-Risico’-honden. HR-honden betreft honden die ernstig letsel kunnen toebrengen. Dit komt door hun bijtgedrag (lage aanvalsdrempel, niet waarschuwen, niet loslaten, schudden) in combinatie met hun bijtkracht (kaakopbouw, formaat, spieren).

Het RDA wil dus het aantal hondenbeten terugdringen, door een aantal hondenrassen te beperken in hun vrijheid. En in het ergste geval hun leven te beëindigen als de hond een ander bijt. Één van die beperkingen in hun vrijheid is het dragen van een muilkorf.

Bekijk hier het verslag van het RDA.

Mocht het Kabinet instemmen met het advies van het RDA dan zullen de HR-honden moeten wennen aan het dragen van een muilkorf. En dat is nou net zo’n ding dat je goed wil aanpakken. Want hoe je het ook went of keert.. het is voor de hond niet prettig. Maar we kunnen het wel zo aanleren dat de hond het accepteert, en associeert met leuke dingen doen!

Oké en nu..?

  1. Laat de hond wennen aan het nieuwe voorwerp. Leg hem in de huiskamer, maak het vast aan je broek, leg hem in de auto, etc.
  2. Raakt de hond ‘het nieuwe voorwerp’ uit zichzelf aan, beloon de hond! Geef de hond een voertje (echt iets heel erg lekkers!). Pak de muilkorf beet en kijk of de hond de het wil aanraken met zijn neus, geef dan weer een voertje.
  3. Leg de muilkorf op de grond, leg er voer in, kijk of de hond dit er uit wil pakken. Leg hem in een doos oid, doe er voer in, kijk of de hond zijn neus er uit zichzelf in wil steken om het voer te pakken.
  4. Ga zitten, pak de muilkorf beet ter hoogte van de kop van je hond en kijk of de hond zijn neus er al een beetje in wil steken (uit zichzelf). Doet hij dit, beloon!
  5. Pak de muilkorf beet, opening naar zijn kop, voertje er door (aan de andere kant natuurlijk) zodat hij de neus er in moet steken om het te pakken. Dan houdt de hond de neus er automatisch al iets langer in. Probeer dit moment wat te verlengen. Maar bouw dit langzaamaan op!
  6. Nu de hond de neus al in de muilkorf kan plaatsen en iets langer er in kan houden, is het tijd voor de volgende stap. Namelijk de bandjes vast maken. Hiervoor houd je weer de muilkorf vast (eventueel tussen je knieën, dan heb je een hand vrij!), laat de hond de neus er in plaatsen, houdt er een voertje door, houd vast. Maak dan de bandjes vast, doe dit maar heel even! Beloon dan goed, aai over de bol, lieve/ rustig enthousiaste woordjes en een voertje! Bouw dit langzaamaan weer op.
  7. Herhaal dit een paar keer, doe alles rustig aan, kleine stapjes! Beloon de hond wanneer hij rustig blijft, niet met de poten de muilkorf wil wegduwen oid. Als dat laatste het geval is, dan ga je te snel. Stapje terug dan. En weer belonen voor het goede, rustige gedrag. Het moet leuk blijven!
  8. Wanneer de gewenning er is, plaats dan de muilkorf om de snuit en ga er mee naar buiten. Instrueer mensen in je omgeving om positief te reageren op je hond met dat ding om de snoet. Geen ‘oh wat zielig’ etc, want de toon, het aankijken door de mensen en die energie is niet oke, dat voelt de hond ook!
Nog enkele tips:

Meet de snuit op van de hond en kijk goed welke maat en soort je wilt. Muilkorven van het merk Baskerville zijn prettig voor bijvoorbeeld Amerikaandse Staffords en Pitbulls. Er is een verschil tussen een muilkorf en een zogeheten ‘snuitje’! De muilkorf is open en de honden kunnen hier nog alles mee, hijgen, drinken, eten, blaffen, bek openen. Een ‘snuitje’ is meer voor bij de dierenarts, voor korte momenten. De hond kan daar namelijk niet goed genoeg mee hijgen, eten en drinken. Ook kan de hond met een ‘snuitje’ zijn snorharen niet gebruiken, hiermee voelt de hond! Als laatste.. Laat de hond nooit alleen met een muilkorf om, de hond kan altijd een manier vinden om het af te krijgen.

Heel veel succes met het aanleren. Weet dat het niet zielig is voor je hond! Je bent verantwoord bezig en beschermd je hond juist. En mocht je, tijdens het wandelen met je hond met muilkorf om, willen dat andere honden jouw hond niet benaderen… hang dan een geel lintje/ strikje om je riem of om het tuig van je hond. Dit gele lintje betekent HOUD AFSTAND.