Vermist of gespot.. De laatste tijd lees ik het veel en heb ik het zelfs een paar keer meegemaakt. Mensen die hun hond kwijt zijn geraakt of juist een hond hebben gespot/ geprobeerd te vangen.

Nou is gelukkig nog nooit mijn hond vermist geraakt, maar heb al wel een paar keer een loslopende hond gevonden. Wat moet het voor de hondeneigenaars een vreselijk gevoel zijn om je hond kwijt te zijn. En wat moet het voor de hond beangstigend zijn om de begeleiding te moeten missen, zijn/ haar veilige haven.

Wat moet je nou doen wanneer je hond wordt vermist? En wat kun je het beste doen wanneer je een loslopende hond zonder begeleiding ziet lopen?
  • Scan de buurt, check de waterkant, bij mensen in hun tuin.vermist
  • Zoek op de plek waar je de hond voor het laatst hebt gezien, honden gaan hier vaak naar terug.
  • Laat op de plek waar je de hond voor het laatst hebt gezien iets achter waar de lucht van je huis/ kleding zit (speeltje of een t-shirt). Plus een bakje met voer.
  • Breng mensen op de hoogte: – buurtbewoners – vrienden – familie.
  • Bel de dierenambulance om te vragen of ze een hond hebben binnen gekregen die voldoet aan jouw omschrijving.
  • Maak een zo duidelijk mogelijke melding via social media, breng Ginger Alert en Amivedi op de hoogte van je vermiste hond.
  • Meld de hond aan bij mijnhuisdieriszoek.nl.

Hieronder nog een duidelijk stukje geschreven door het team van Ginger Alert:

Overlevingsmodus:

Wanneer een hond vermist raakt, wordt deze aangewezen op zichzelf. De hond loopt angstig op straat en probeert te overleven. De huishond wordt teruggeworpen op instinctief gedrag. Deze omschakeling in het gedrag kan al na enkele dagen plaatsvinden. Deze omschakeling noemen wij dan: de hond gaat in overlevingsmodus.

Wat houdt dit globaal in?

De normale huishond is even niet meer aanwezig, het instinct voert de boventoon. Alles wat als huishond leuk, fijn en herkenbaar was, vervaagt en gaat naar de achtergrond. De hond is in paniek, angstig, vertoont vluchtgedrag, zal weinig tot niet reageren op roepen van de naam, komt niet meer naar je toe en zal zich verstoppen en zoveel mogelijk onzichtbaar gaan bewegen gedurende dag/nacht. Plaatsen zoeken die veilig zijn en kunnen voorzien in eten en drinken en een veilige slaapplaats.

Hoe te handelen?

Benader de hond die in een overlevingsmodus zit op gepaste wijze. Sommige honden zijn totaal niet benaderbaar en daar zal een wanneer dit in kaart gebracht is, voerplek voor aangemaakt moeten worden, en een vangkooi. Dit is aan allerlei regels gebonden.

Wanneer een hond enigszins benaderbaar is, kun je de volgende methode hanteren, klein maken, laag bij de grond, geen oogcontact, rust, soms heel zachtjes liefkozend pratend en vooral veel geduld, geen onverwachte bewegingen maken. Je hebt vaak maar een kans, en die dien je ten volste te benutten.
Ook zijn honden vaak te lokken met geursporen of sterk ruikend voedsel. Denk hierbij aan knakworsten, makreel, verse pens. Dit wordt vaak ingezet bij het maken van een voerplek.

Wat vooral niet te doen:

Massaal gaan zoeken met grote groepen mensen. Roepen en fluiten. Veel onrust op lokatie, zoals vele vervoersmiddelen, geklets, mobiele telefoons die afgaan etc.
Geen enkel effect heeft het om achter de hond aan te gaan rennen, schreeuwen en opjagen. Met dit soort akties jaag je de hond op en kan dit uiteindelijk de dood tot gevolg hebben.

Praktijkvoorbeeld:

Er staat een voorval in mijn geheugen van een teef die al enkele weken vermist was. Hoe goed bedoeld ook het gehele dorp stroomde uit en zocht mee. Na iedere zicbtmelding gingen de mensen er op af en de hond werd nog banger dan ze al was… rennend vloog zij alle kanten op en werd op allerlei lokaties gezien, waarop er nog meer mensen de straat op kwamen en hoe goed bedoeld ook achter haar aan gingen…

Ik las en keek toe vanachter mijn pc, dit was niet in mijn woonomgeving. Ik plaatse waarschuwingen: stop hiermee… dit wordt haar dood…

Deze waarschuwingen deden de mensen niets. Ze waren immers zo goed bedoeld bezig.

De volgende morgen kwam dan uiteindelijk het verlossende nieuws: deze lieverd, dit meisje kon opgehaald worden…

.. doodgereden op de aangrenzende weg vlakbij de lokaties waar men haar zo had “gezocht”.

Natuurlijk valt er nog veel meer over te vertellen en zijn er vele praktijkvoorbeelden. Dit is een korte weergave/uitleg over de overlevingsmodus.

Belangrijkste boodschap in deze: hoe goed bedoeld ook, wees verstandig wanneer je gaat zoeken naar een vermiste hond. En zeker bij een angstige vermiste hond, de “spelregels” zijn dan namelijk weer net even iets anders.

Bron tekst: GINGER ANIMAL ALERT
BVT

Hond gespot?
  • Check de plek waar u de hond voor het eerst heeft gezien. Misschien is daar de eigenaar/ begeleider nog aan het zoeken.
  • Bel de dierenambulance. Deze controleren de chip & chipnummer. Of ga naar de dichtstbijzijnde dierenarts, deze kan ook het chipnummer controleren.
  • Maak een melding via Amivedi & Ginger Alert.