Rond de jaarwisseling is het alijd feest. Letterlijk & figuurlijk. Supergezellig al die mensen over de vloer, borrels, muziek, vuurwerk.. Is dat ook zo gezellig voor uw hond? Honden ruiken, voelen en horen alles veel beter dan mensen. Het is ook niet gek dat de meeste honden deze periode van het jaar dan ook niet als prettig ervaren. Maar wat kunnen wij doen om de honden door deze dagen heen te laten komen.. Nou best veel.

Maar eerst hoe herkent u angst bij uw hond tijdens de jaarwisseling?

Een hond die angstig is laat ander gedrag zien dan dat u normaal van uw hond ziet, hierbij kunnen ook stress-signalen tot uiting komen. Als eerste neemt een angstige hond een andere houding aan. De staart is laag. De oren plat, in de nek. Ogen zijn groot, pupillen verwijd. De hond kan trillen. Zich laag voortbewegen en zelfs achteruit lopen. De hond kan zich klein maken en ergens in weg willen kruipen, vluchten.

De stress-signalen kunnen zijn: Niet willen eten. Onrustig heen en weer lopen. Pootje heffen (1 voorpoot wordt ingetrokken in staande positie). Hijgen (zonder het warm te hebben). Lippen aflikken (zonder dat de hond daarvoor heeft gegeten/ gedronken). Krabben/ bijten in de vacht. Regelmatig uitschudden. Gapen (zonder moe te zijn).

10 Tips om uw hond te helpen voor & tijdens de jaarwisseling:

  1. Begin op tijd met trainen. Laat uw hond het geluid, de geur (en het licht) van vuurwerk koppelen aan een prettig gevoel! Dus het ontvangen van voer en het doen van spelletjes. Doe dit aan de hand van geluidsfragmenten op een speciale cd en licht vuurwerk. Dikke tip: koop ieder jaar een pakketje vuurwerk zodat u volgend jaar in oktober alweer kunt beginnen met trainen.
  2. Laat uw hond aangelijnd uit de dagen voor de jaarwisseling, op oudjaarsdag en nieuwjaarsdag. Zorg er voor dat uw hond gechipt is EN geregistreerd. Mocht uw hond onverhoopt toch zoekraken kan de hond sneller worden herenigd met de eigenaars.
  3. Doe de grote wandelingen overdag bij licht, over het algemeen wordt er dan minder vuurwerk afgestoken.
  4. Zorg voor veilige plaatsen in huis. Plaats eventueel dekens over de bench van de hond, koop een speelgoedtentje of plaats een laken over een eettafel waar de hond onder kan schuilen.
  5. Doe gordijnen dicht tegen lichtflitsen van buiten. Sluit het huis goed af zodat de hond niet naar buiten kan vluchten. Denk bij kleine honden ook aan ramen en kattenluiken.
  6. Om geluid van buiten te dempen kunt u muziek opzetten. Ook kunt u meerdere dekens over de bench leggen zodat het jaarwisselinggeluid wordt gedempt.
  7. Gebruik hulpmiddelen als een Thundershirt, een Zendogshirt of de Tellington TTouch Half-wrap (kan met bandage of gewoon met een sjaal). Of extra hulpmiddelen als Bach RescueSpray, Adaptil (verdamper of halsband). Of vraag uw dierenarts naar rustgevende voedingssupplementen. GEEN VETRANQUIL (dit verdoofd het lichaam, maar niet de geest)!!
  8. Masseer de hond.
  9. Gebruik afleiding. Doe in de middag al spelletjes (niet te moeilijk! hap-snap/ zoek-spelletjes zijn top). Geef de hond kauwstaafjes. En vul de Kong voor uw hond.
  10. Just act normal. Wees zelf rustig en blijf uw hond te allen tijde tot steun. Blijf bij uw hond, alleen uw nabijheid kan al voor rust zorgen. Speel met de hond, leid de hond af en doe gewoon de normale dingen in het huis (voor zover dat lukt op oudjaarsavond). Laat de hond lekker tegen u aankruipen. Let er wel op dat u het angstige gedrag niet erger maakt door angstig gedrag te bevestigen. Zo houdt u het gedrag in stand. Negeer en straf de hond niet, de hond heeft u nodig als het angstig is.
Heel veel succes, geniet, drink, dans, zing en laat uw hond niet in de steek. Een spetterende jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar!