Maandag 6 januari 2020 werd ik verrast door journalist Rob Bakker van het Noordhollands Dagblad, hij vroeg me of hij mij mocht interviewen over mijn hondenuitlaatservice. Ja superleuk natuurlijk! Dus tijdens mijn middagwandeling in de Schoorlse Duinen hadden wij een heel leuk gesprek. Hieronder kun je het interview lezen, veel plezier!

Meerstemmig geblaf klinkt vanuit de bus aan de rand van het parkeerterrein bij Hargen. Een schuifdeur gaat open. Daarna ook de benches in de laadruimte. En dan stormen ze een voor een naar buiten: Trudy, Blondie, Sam, Diesel, Rosa, Ibra, Milka, Bria. Een divers clubje is het, onder de hoede van Amber Duindam van hondenuitlaatservice Kynocompany.

Amber heeft haar middagronde van anderhalf uur in een deel van het Schoorlse duingebied gepland. Vriendin Yvonne loopt dit keer mee met haar eigen hond. ’Gewoon voor de gezelligheid’. Maar Amber is ook blij met het extra paar ogen. Bij het uitlaten is voortdurende alertheid geboden. Zorgeloos de honden laten rennen, zelf wat rondwandelen en genieten van de winterzon en de natuur: het is er allemaal niet bij. Voortdurend moet er worden geteld, constant wordt gekeken of er geen hond is afgedwaald. Bovendien moet worden voorkomen dat andere aanwezigen in het duingebied – paarden, wandelaars, andere honden – hinder ervaren.

,,Vergelijk het met schoolreisjes. Jij bent de juf. De kinderen zijn jouw toevertrouwd. Je aandacht mag niet verslappen. Soms moet je even voor politieagent spelen. Honden in een groep corrigeren elkaar. Jonge honden die vaak nog een beetje wild gedrag vertonen worden door de ouderen van de groep terechtgewezen. Ze leren van elkaar, maar hebben ook begeleiding nodig. De opvatting dat het allemaal vanzelf gaat deel ik niet.’’

,,Hoe verschillend ze ook zijn, dit zijn allemaal honden die in een groep uitgelaten kunnen worden. Daar genieten ze ook van, dat zie je. Toch is niet iedere hond geschikt voor de groepsuitlaat. Er zijn er bij die gestrest raken als er veel andere honden in hun omgeving zijn. In de regel kom ik daar al achter bij de intakegesprekken.’’

De uitlaatrondes vragen veel energie, zegt Amber. Tegelijk krijgt ze ook energie van de honden die onvermoeibaar om haar heen rennen. ,,Honden zijn altijd blij en geven je hun onvoorwaardelijke liefde. Dat enthousiasme alleen al als je ze op haalt…je wordt er zelf ook blij van. Ik heb steeds meer klanten bij die zelf hun hond zouden kunnen uitlaten maar toch mij inhuren. Ze zien dat hun hond er enorm veel plezier aan beleeft om met andere honden te worden uitgelaten.’’

Ze heeft haar ideale beroep gevonden, vindt Amber, maar vanzelf ging dat niet. Indirect zette een ernstig verkeersongeval in 2004 haar op het spoor. Door de verwondingen die ze daarbij opliep wist ze dat ze haar loopbaan als dansdocente kon vergeten. Ze schakelde om naar sociaal pedagogisch werk en had in de jaren die volgden een baan in de zorg. De hondenuitlaatservice kwam op haar pad door de hondenschool van Yvonne van der Meer uit Heerhugowaard.

,,Ik was daar vijf jaar lang met mijn hond Tygo. Yvonne ontdekte mijn talent om met honden om te gaan. Ik had rust, behield overzicht, was consequent. Allemaal eigenschappen die belangrijk zijn als je met honden werkt. Ik heb toen een interne cursus gevolgd. Heel veel kennis opgedaan over de verschillende soorten en hun karaktereigenschappen. Ik leerde over hun lichaamstaal, hoe je ze moet benaderen, hoe je spanningen kunt voorkomen. Vervolgens heb ik de stap gewaagd om voor mezelf te beginnen. Niet alleen met een uitlaatservice trouwens. Ik heb ook een groepje ’sporten met de hond’ gehad toen ik merkte dat veel mensen hun hond uitlieten tegelijk met het hardlooprondje. Nog leuker is dat om een groepje van vijf te doen.’’

Als ze zou willen zou ze uit kunnen breiden, zegt Amber. ,,Maar dat wil ik niet. Ik wil het klein en overzichtelijk houden. Dan houd ik er zelf ook de meeste lol in.’’

Vorig jaar overleed haar eerste hond Tygo. Het was een zware klap voor Amber. Nog steeds kan ze er niet goed over praten. ,,Hij was niet alleen mijn eerste hond, maar ook mijn grote leermeester. Hij heeft mij geleerd hoeveel je kunt bereiken als je maar genoeg geduld hebt.’’

 

Met veel dank aan Rob Bakker, journalist van het Noordhollands Dagblad. Het originele bericht vind je hier: https://www.noordhollandsdagblad.nl