Sporten met de hond kan op veel verschillende manieren. Het is belangrijk om nou net die juiste sport te vinden die bij jullie past. Dus een sport die leuk is voor jou, maar ook zeker voor de hond.

Wil je sporten met je hond.. kijk dan eerst eens kritisch naar je hond en ga dan na wat hij/zij leuk vindt. Vraag jezelf dan een aantal dingen af. Zoals:

 • Wat voor lichaamsbouw heeft mijn hond? En waar is de hond oorspronkelijk voor gefokt?
 • Houdt mijn hond van rennen? Apporteren? Zwemmen?
 • Is mijn hond snel verveeld? Kan hij/zij zich goed concentreren?
 • Hoe is het uithoudingsvermogen van mijn hond?
 • Kan hij langdurig hetzelfde uitvoeren of is hij/zij meer van de explosiviteit?
 • Doe ik mijn hond hier überhaupt een plezier mee?
Wat is jullie doel?

Ga na wat je doel is om te gaan sporten met je hond. Je kunt gaan sporten met je hond omdat je echt iets samen wilt gaan ondernemen, samen op avontuur steeds weer! Want het is ook een avontuur, zeker voor je hond. Je hond is volledig overgedragen aan waar jij hem naar toe brengt en wat je gaat doen. Sporten met je hond is een heel mooie manier om een sterkere vertrouwensband op te bouwen. Jullie zijn een team doordat jullie steeds samenwerken, en dat team wordt na iedere training steeds sterker!

Wanneer ik, in mijn sportkleding, de trap af kom lopen begint mijn hond al te kwispelen en loopt richting de voordeur. – YVONNE & LEXY.

Sporten kan, net als voor mensen, een uitlaatklep zijn. Iedere week weer even lekker een uurtje knallen. Heerlijk die energie eruit. En voelen dat het goed gaat, veel succeservaringen voor de hond en een trotse hondeneigenaar. Na de training altijd een voldaan gevoel en een zelfverzekerdere hond. Belangrijke note: Wees alsjeblieft niet boos op je hond tijdens het sporten! Het woord ‘nee’ zou tijdens een sportles verboden moeten zijn. Want waardoor doet de hond iets niet goed (lees: niet zoals wij dat wensen)? Vaak komt het door de verkeerde sturing van de begeleiding. Sporten moet leuk zijn, fouten zijn er niet.

Overgewicht en diabetes komt helaas steeds vaker voor bij honden. Ja je leest het goed diabetes! Door te sporten met je hond loop je minder risico een hond te krijgen met overgewicht. Of wanneer je hond last heeft van overgewicht kun je, in overleg met je dierenarts, een manier van trainen uitzoeken waardoor je hond zou kunnen afvallen. Een fitte hond leeft langer, heeft een prettiger bestaan. Iedere kilo die een hond aan overgewicht bij zich draagt is er één teveel! Een kilo is voor ons niets, maar voor een hond al gauw heel veel! Hoe je ziet of je hond overgewicht heeft..?

 1. TE DUN: De ribben, rugwervels en bekkenbeenderen zijn (goed) zichtbaar. De taille is goed zichtbaar en op de borst zit geen vetlaagje.
 2. IDEAAL: De ribben, rugwervels en bekkenbeenderen zijn niet zichtbaar, maar wel goed te voelen. De taille is duidelijk zichtbaar. Op de borst is een dunne vetlaag te voelen.
 3. TE DIK: De ribben, rugwervels en bekkenbeenderen zijn moeilijk tot niet meer te voelen. De taille is weg. Bij de borst, ruggengraat en de staartbasis is een vetlaag te voelen.
Wat voor sport wil ik gaan beoefenen?

Om dit te kunnen bepalen zul je goed naar je hond moeten kijken! Wanneer je hond een goed uithoudingsvermogen en veel energie heeft, en met lange afstanden rennen/ lopen geen probleem heeft (dit moet je overigens ook opbouwen..), dan kun je kiezen voor:

sportenWil je dat je hond tijdens het sport ook explosieve kracht gebruikt? Dus stukjes rennen afwisselend met oefeningen zoals vangen, springen, heuvels op en af, slalommen, etc. Wil je de motoriek verbeteren van de hond? Wil je dat de hond fysiek en mentaal sterker wordt? Dan kun je kiezen voor sporten als:

IMG_20160421_223814Ook bestaan er hondensporten die flink op de gehoorzaamheid trainen. De hond staat tijdens deze trainingen strak onder appèl. Tijdens deze trainingen gebruikt de hond explosieve kracht in combinatie met een sterk uithoudingsvermogen.

 • Schapendrijven
 • IPO
 • Speuren / jacht

Wil je voor ontspanning gaan, dan zijn de volgende hondensporten zeker wat voor jullie. Deze sporten zijn nog niet erg bekend in Nederland, maar wel in opkomst!

 • Yoga
 • Suppen (in de toekomst bij KynoCompany)
Niet onbelangrijk!

Leer je hond lezen. Kijk hoe je hond beweegt en wat zijn/haar lichaamstaal zegt. Dit is een belangrijk aspect voor wanneer je daadwerkelijk met je hond aan het trainen bent.

Je wilt niet dat jij of je hond een blessure oploopt! Goede voeding en rust zijn voor jou en je hond zeer belangrijk. Belast de hond geen twee dagen achter elkaar met sporten. Plan voor de hond een rustdag in.

Tot slot.. GENIET BEIDE!

KynoCompany biedt verschillende hondensporten aan, klik hier om naar de website te gaan!

Bewaren

Bewaren

Bewaren