De meeste mensen houden er van. Warm weer; de zon, fijne temperatuur en bakken maar! Een blauwe lucht en een stralende zon is voor de meeste mensen ook vaak een reden om naar buiten te gaan, er op uit! En dan is het wel zo leuk als de hond mee kan. Of toch niet? Want voor wie is die warmte nou echt fijn? ‘Ja maar mijn hond zoekt de zon altijd op’ en ‘mijn hond kan er wel tegen hoor’. Vergis je niet! Honden kunnen veel moeilijker hun lichaamstemperatuur reguleren dan de mens, het kan zelfs levensgevaarlijk zijn voor een hond om in warmte bepaalde activiteiten te ondernemen. En daarover lees je later meer…

De BootCamp op 12 mei had ik dan ook zo aangepast dat er een stuk waterparcours in zat. Voor de training en tussendoor lekker afkoelen in het water aan het Strand van Luna. Ook liet ik de begeleiders zich goed in het zweet werken en kregen de honden een gehoorzaamheidstraining. Hieronder een kort stukje film van ons waterpret!

SPORTEN IN DEZE WARMTE?

Wij als mens kunnen kiezen om te sporten, voor honden wordt die keuze gemaakt. Sporten en hardlopen kan voor honden in warmte gevaarlijk zijn! Wij als mens kunnen warmte goed kwijt, honden minder goed. Behalve in hun voetzolen heeft een hond nergens zweetklieren. En warmte verliezen ze voornamelijk door te hijgen.

Wanneer een hond zich inspant stijgt de lichaamstemperatuur, wanneer het warm is heeft de hond dus veel moeite met het reguleren van zijn temperatuur. Wij moeten er dus voor waken dat het dier niet oververhit raakt!

Honden met korte neuzen en ademhalingsproblemen (o.a. Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden, Boxers) lopen meer risico op oververhitting omdat zij de warmte nog minder goed kwijt kunnen middels hijgen. Maar ook honden met een dikke vacht (poolhonden) en stressgevoelige honden (zij worden inwendig ook warm) hebben snel last van de warmte.

TIPS:

* Ga ’s ochtends of ’s avonds een lange wandeling maken, of een andere activiteit, zodat de hond overdag korte rondjes kan doen.
* Zorg voor voldoende afkoeling, een zwembadje, koelmatten, koelaccessoires voor om de hals.
* Geef bij drukke honden heel duidelijk een grens aan, zodat ze niet te oververhit raken.
* Geef voldoende water! Bij sportende honden is al gauw 5 liter water nodig om het weer bij te vullen. Als een hond nou niet graag water drinkt, kun je bijvoorbeeld brokjes laten weken in water. Zorg er wel voor dat de hond de brokjes niet ‘opdrinkt’ om verslikking te voorkomen.
* Laat de hond zwemmen of maak de hond nat. Kortharige honden kunnen helemaal natgemaakt worden. Bij honden met een dikke vacht is het goed om de voor- en onderkant van de hond nat te maken. Dus de kop, hals, borst, buik, liezen en poten. Tijdens het rennen zal de hond via de lucht en de verdamping van het water gekoeld worden.
* Maak de hond niet te enthousiast, dus wees zelf ook rustig in het gedrag.
* Laat de hond niet in steeds in de zon liggen, lopen (hoe graag die het ook wil!).
* Loop over gras ipv over asfalt. Asfalt wordt heet waardoor voetzooltjes verbranden.

HOE ZIET OVERVERHITTING ERUIT?

-> De hond is hard aan het hijgen en gaat zelfs kwijlen en eventueel braken.
-> De hond beweegt traag en lijkt uitgeput.
-> De hond heeft weinig of zelfs geen honger.
-> De binnenkant van de oren en de lippen voelen duidelijk (te) warm aan.
-> De lichaamstemperatuur stijgt. Normale lichaamstemperatuur is tussen de 38 á 39 graden. Bij oververhitting gaat die over de 40 graden heen.
-> Slijmvliezen worden rood.

WAT TE DOEN BIJ OVERVERHITTING?

– Neem de temperatuur op. Is deze boven de 40,5 graad, neem dan direct contact op met een dierenarts.
– Verplaats de hond naar een koele plaats.
– Is de temperatuur boven de 42 graden, dan moet de hond metéén afkoelen. Scheer indien mogelijk de hals en buik kaal en koel dat met koud water. Alcohol > 70% kan goed gebruikt worden om de voetzooltjes af te koelen. De hersenen hebben het meeste te lijden onder de hoge temperatuur, daarom moet de hals geschoren en gekoeld worden.
– Is de temperatuur onder de 41,0, dan mag het afkoelen iets voorzichtiger. Afhankelijk van de vacht is het wel verstandig om te scheren, zodat er beter gekoeld kan worden.
– Neem elke 5 minuten de temperatuur op. Gaat de temperatuur naar beneden, bijv van 41 naar 40 graden, stop dan meteen met koelen, anders krijgt de hond een ondertemperatuur.
– Houd hem de eerste 24 uur goed in de gaten.
– Na een beginnende oververhitting hoeft een dierenarts de hond niet te controleren. Is de hond ernstig oververhit geweest, dan is het advies om altijd contact op nemen met een dierenarts.

Aan ons de taak om de hond te beschermen. Wees wijs in beslissingen. Kijk naar wat de hond kan en let op alle signalen, let op lichaamstaal. En geniet van het mooie weer!